25 Ağustos 2014 Pazartesi

Vejetaryenlık ve Veganlık Nedir?




Bugün ki yazımın konusu videolarımda ve yazılarımda hep bahsettiğim konu vejetaryenlik. Bir çok insanın karıştırdığı bir konudur vejetaryenlik ve veganlık. Ben vejetaryanım ama veganlığa da göz kırpıyorum. Bazı uzmanlara göre veganlık ciddi hastalıklara neden olabiliyor bir süre sonra. Bunun açıklamasını uzman doktorlara bırakmakta fayda var.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle etbalıkkümes hayvanları ve bazı durumlarda yumurtasüt ve süt ürünlerini tüketmemeye denir. (Vikipedi)
Etyemezlik denilse de bu kelime vejetaryenliğin ancak küçük bir bölümünü anlattığından yanlış anlamalara sebep oluyor. Vejetaryenlik çok yanlış bilinen bir kavram ya da bir çok insanda kavram kargaşası yaratan bir durum.
Vejetaryenlik ve veganlık farklıdır.
Vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilir. Veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmazlar. Bunun yanı sıra süt ürünlerini kullanan lakto-vejetaryenler ve yumurta da yiyen ovo-vejetaryenler var.
Vejetaryenlik dinsel, ahlaki ve beslenmeye ilişkin nedenlere dayanır. Etyemezlerin çoğu, hayvansal maddelerden yapılan ya da hayvanlarda denendiğini bildikleri temizlik ve güzellik ürünlerini de kullanmazlar. İlk kez 1842'de kullanılmaya başlanan vejetaryen sözcüğü, Latincede "sağlam, canlı, yaşam dolu" anlamına gelen vegetus sözcüğünden gelir. (Vikipedi)
Vejetaryen olmak bir seçimdir. Son zamanlarda aniden vegan olan, aniden vejetaryen olan tabiri yerinde ise modaya kapılan insanlar çok. Bu yüzden de gerçekten yaşam şekli bakış açısı bu olan insanlar yanlış anlaşılıyor. İki gün önce yediği et yemeklerine övgüler yağdıran biri ne yaşıyor da pat diye saf değiştiriyor. 
Benim gibi insanlar hayvanları yemek için öldürmenin yanlış olduğunu düşünürler ve bu yüzden de yemezler. Tabi bu tip beslenmeyi sadece sağlıklı olduğu için seçenlerde var.
Bazı dinlerde canlılara zarar verildiği için et yenmez ( Budizm gibi)ya da doğanın korunması için et yenmez.
Özetle vegan olmak ya da vejetaryen olmak arasındaki fark budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder